Back to top

Napelemes rendszer telepítése a WengeTrend-nél

2021. 03. 25., csütörtök - 15:07
Napelemes rendszer telepítés a WengeTrend-nél

 

A kedvezményezett neve: WengeTrend Bútorgyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A szerződött támogatás összege: 6 050 000 Forint

A támogatás mértéke: 55%

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A napelemes rendszer telepítésének célja az volt, hogy a villamos-energia fogyasztást részben megújuló energiahordozóval váltsuk ki. A polikristály technológiás napelem táblák egységes egyenáramú része az épület tetejére kerültek telepítésre, mely dél-délnyugati tájolású. Szerkezetét tekintve vasbeton tartószerkezet +15 cm hullámlemez +20 cm szigetelő- és vízzáró fólia.

 

 

 

A telepített napelemes rendszer műszaki adatai:

  • napelem modul: JA Solar 385 Wp JAM60S20 típusú napelemek, 385 Wp
  • modul darabszám: 104 db;
  • inverter: Fronius Symo 20.0-3-M és Fronius Symo 20.0-3-M Light típusú inverter, 2 db;
  • beépített teljesítmény: 40,04 kWp;
  • csatlakozási teljesítmény: 40 kVA;

A napelemtáblák az épület hátsó tető részére kerültek, S:Flex márkájú, német gyártmányú  tartószerkezetre szerelve. A napelemtábláktól az egyenfeszültségű (DC) hálózat indul 6 mm2 keresztmetszetű UV álló szolár kábelezéssel, amelyet 50 mm-es védőcsőben kellett elhelyezni. Az inverter az épületen belül került elhelyezésre, a tető betörési pontól 5m-en belül. Ezért DC oldali tűzeseti lekapcsolásra megfelelő az inverterbe épített leválasztó kapcsoló. Az inverter váltófeszültségű (AC) oldala egy kapcsoló szekrényhez csatlakozik, amelyből a kitápláló vezeték indul. A szekrény tartalmazza az egyes inverter áramkörök védelmét biztosító kismegszakítókat, egy az inverteres hálózati oldal leválasztásához szükséges kapcsolót és a túlfeszültség elleni védelmi készülékeket (DC és AC oldal).

A DC vezetékezést, a kábelek védőcsövét, a DC feszültséggel érintett szerelvényeket, potenciálisan folyamatosan feszültség alatt állónak kell tekinteni, amelyre feliratozással, matricázással kell felhívni a figyelmet.

A szerelési munkák során különös figyelmet kell fordítottunk az érintésvédelmi rendszer kialakítására. DC oldalon mind a tervezett napelemek tartókereteit (állványát), mind a napelemes berendezés vezetőképes részeit egyenpotenciál kötéssel láttuk el az MSZ HD 60364-712 szabvány előírásai szerinti módon.

A projekt befejezési dátuma: 2021.03.17.

Projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-01726